Alla dessa ljud - om ljudkänslighet och vad vi kan göra för att underlätta

6 november 2016

Alla dessa ljud – om ljudkänslighet och vad vi kan göra för att underlätta

 

Det låter överallt runt omkring oss. Personer med neuropsykiatriska diagnoser har ofta svårt att stänga av ljud som är runtomkring. Pratar åtta personer i ett rum hör de alla lika högt och måste koncentrera sig hårt för att ha ett samtal med en person när andra pratar samtidigt. Om en klass har lektion i ett klassrum med en trafikerad väg utanför kan de flesta i klassen vänja sig och uppfattar ganska snart inte trafikljud, men några hör det hela tiden. Att ta in alla ljud är naturligtvis mycket tröttande. Här kommer några tankar om vad vi kan göra.

 

Öronproppar och hörselkåpor är ofta bra för att hålla ute ljud. Men hur kul är det för en tonåring att ha på sig hörselkåpor i matsalen på sin högstadieskola, inte särskilt. Öronproppar skaver ibland och kan vara störande därför, de som är ljudkänsliga är ofta också känsliga för skav. Så om vi ska hitta något annat sätt för personer som är ljudkänsliga att stänga ute ljud så behöver vi hitta andra hjälpmedel. Det bästa jag hittat är personliga öronproppar, dessa gjuts efter det egna örats form och sitter på plats bra. De innehåller också en ventil som släpper igenom visst tal men sovrar bort runtomkringljudet. Tyvärr vet jag inget landsting som ger dessa som hjälpmedel. Att bekosta själv kostar ca 1500 kr. Skolor ger ibland detta utmärkta hjälpmedel till personal, det vore fint om de gjorde det till elever också. Förutom personliga öronprppar finns det några dyra märken av snygga hörlurar som också har funktionen att bara släppa igenom visst ljud. Många är hjälpta av dessa och kan samtidigt se ut som alla andra med hörlurar. Sista tiden har det också skrivits en del artiklar om att personer med ljudkänslighet är hjälpta av att lyssna på vitt brus i sina hörlurar, det är absolut något värt att prova.

 

Hörselskydd är en lösning som ibland behövs i offentliga miljöer. Men det bästa för oss alla är om vi kan reducera ljud. Själv njuter jag av att komma in i moderna klassrum eller mötesrum med heltäckningsmattor, så fantastiskt skön och ljuddämpad miljö det är i sådana rum. I matsalar, restauranger och andra lokaler med mycket stolar kan mycket ljud dämpas av rätt stolar. När jag jobbade i särskolan köpte vi in stora lådor med tennisbollar som vi gjorde hål i och satte på stolsbenen. Nu finns bra stolar som reducerar skrapljudet fint utan att man behöver göra om dem själv.

 

En annan sak som kan reduceras är hög musik som ofta spelas i restauranger och affärer. Om du jobbar i en sådan miljö, fundera på hur hög musik ni behöver spela. När min familj besöker restauranger och affärer får jag ofta be personalen sänka. De flesta fattar direkt och har inget emot att sänka. Det kan kännas jobbigt att be om det, hjälp gärna din ljudkänsliga familjemedlem med detta.

 

Till sist, efter att en ljudkänslig person utsatts för mycket ljud behövs ofta mycket återhämtning. Om det är möjligt, planera så att ni kan ta pauser i en tystare miljö. Om ni är i en nöjespark eller på stan, hitta ett tyst ställe att vila på en stund. Se också till att ge personen det lugn och den tystnad som behövs och var noga med att inte ställa krav på personen under tiden den återhämtar sig efter att ha varit i en ljudrik miljö. Om du t ex varit på stan med ett ljudkänsligt barn kanske hen behöver äta middag på sitt rum den kvällen, fast att ni brukar äta tillsammans. Sänk kraven och ge tid till ordentlig återhämtning.