Smarta barn hittar sina egna anpassningar #rörinteminkeps
På bilden ser ni de kepsar vår nu 15-årige son använde mellan 2 och 12 års ålder. Många av dem är slitna, det var svårt att hitta en ny favorit som kändes skön att byta till. Kepsen satt på från morgon till kväll. Han ville också ha sitt hår långt. På förskoleavdelningen satte detta igång en trend, alla småkillar vägrade att klippa sig. Förutom keps och långt hår har sonen använt många tröjor med huva på.
Det vi inte visste när barnet började använda keps var hur mycket intryck han tog in. Ljud, ljus och rörelse, allt blev förstärkt. Så smart han var som kom på att han mådde bättre av att avskärma sig med keps. Nu vet vi att han har det vi kallar för intrycksallergi så som många barn och vuxna med t ex autism och/eller adhd har. Kepsen tar bort en del av den extrema mängd intryck som sköljer över en person med intrycksallergi och som gör att det ofta är svårt att koncentrera sig och som fullständigt dränerar personen på energi.
Keps, långt hår och tröja med huva är exempel på hjälpmedel som personer själva har kommit på hjälper dem. Det finns mängder av exempel och vi i omgivningen behöver vara uppmärksamma så att vi inte av gammal vana tar bort eller till och med förbjuder dessa anpassningar.
Kepsen är ofta omtalad i diskussioner i skolan, vid släktmåltider och på arbetsplatser. Det finns gamla hyfs-regler där det är ohyfsat att bära keps inomhus. Vi behöver alla tänka om där. När vi förbjuder kepsen så förbjuder vi ofta rätten till ett hjälpmedel. Det kan påverka en person lika mycket som det skulle påverka mig som har ganska dålig syn om jag inte tilläts ha glasögon eller linser.
Olika argument jag hört om att ha kepsförbud – och varför dessa argument går bort:
- Det är hyfs att inte ha keps inomhus – att få ha keps ökar möjligheten för personen som använder den att lyckas med att må bra och inte få den sortens känsloutbrott som ofta ses som mycket ohyfsade och som dessutom är ett misslyckande för personen själv.
- Det är ohygieniskt – varför har då restaurangpersonal keps av hygienskäl?
- Det är inte bra för håret – jag har frågat frisörer, det stämmer inte.
- Det gör att jag inte kan se kepsbäraren i ögonen och då vet jag inte om hen lyssnar – alla människor mår inte bra av ögonkontakt och de flesta av oss lyssnar alldeles utmärkt utan att bekräftande se den som talar i i ögonen samtidigt.
- De kommer ändå inte få ha keps på jobbet och vi ska förbereda dem för arbetslivet – på de allra flesta arbetsplatser tillåts keps, i nya delar av diskrimineringslagen görs det tydligt att anpassningar ska göras på arbetsplats om arbetstagaren har funktionsnedsättning, detta gör att många fler anpassningar kommer att göras framöver, en sådan kan vara att en klädkod ändras om det inte innebär en säkerhetsrisk. Dessutom tycker jag att kepsen kan hjälpa våra elever att ta sig igenom skolan för att överhuvudtaget nå till arbetsmöjligheter och det borde vara första fokus.
- Skolverket och Skolinspektionen säger att vi ska ha ordning och reda och keps hör till våra ordningsregler – stämmer inte, det de säger är att skolor kan förbjuda viss klädsel, men endast om det kan påvisas att det i det särskilda fallet påverkar ordningen och säkerheten i skolan eller om det gör att skolan inte kan fullfölja sitt pedagogiska uppdrag.
Kom ihåg att fundera på varför en person håller fast vid ett plagg, en sak eller en vana. Det kan vara något som hjälper personen, därför behöver vi se till att inte förbjuda saker slentrianmässigt. Kommer vi ihåg detta så kan vi tillsammans göra skillnad!
Text och bild är godkänt av kepsbäraren.